Udruženje građana “LIGA 33” je 19.05.2021. godine završilo obuku za profesionalne šivače namenjene učenicima IV razreda srednje Umetničke škole u Nišu sa smera tehničar dizajna tekstila. Da biste postali modni dizajner potrebno je ovladati crtanjem, šivenjem i dizajnerskim veštinama, poznavanjem modne industrije, ali i ostati istrajan i dosledan. Dizajner kostima izvodi sledeće serije radova:

  • razvija skice kostima, uzimajući u obzir veličinu modela;
  • bavi se crtanjem grafičkih verzija modela;
  • bavi se proizvodnjom, šivenjem  odeće i kostima.
  • S toga, opredeljenje za profesiju umetnika  zahteva ljude sa velikim kreativnim potencijalom.

Cilj ovog projekta  je inspirisanje i edukovanje  mladih, pripremanje  za izazove koji ih čekaju nakon završene škole, kao i učenje da preduzetništvo nije bauk. Aktivnosti koje su bile usmerene na unapređenje položaja učenika srednje Umetničke škole na smeru dizajna, su:

  • unapređenje mogućnosti za obrazovanje,
  • unapređenje i podsticanje zapošljavanja i samozapošljavanja mladih,
  • organizovanje edukativnih programa i sl.

Učenice su uspešno savladale obuku, samostalno sašile više odevnih predmeta (bluze, haljine, košulje, pantalone, marame, torbe i sl.). Savladale su šivenje pojasa, rajsferšlusa, spajanje delova tkanina, različite vrste štepova (dupli, ukrasni..) i sve ostale neophodne operacije, tako da su spremne  za samostalnu delatnost šivenja, što podrazumeva  potpuniji rad na dizajnu.

31.05.2021. godine sa maturantima koji su pohađali obuku, ali i svim ostalim učenicima koji završavaju IV razred ove škole, njihov mentor, Miroslav Pavlović, koji ih je pratio od početka obuke, održao je sastanak sa đacima i tom prilikom razgovarao sa svakim učenikom pojedinačno na temu njihovih planova i želja nakon završetka srednje škole i precizno im predočio kakve mogućnosti su im na raspolaganju.

Mentor ih je informisao koje su im prilike sa završenom srednjom školom, ali i o šansama koje imaju oni učenici koji žele da nastave sa daljim školovanjem. Obavešteni su da im udruženje stoji na raspolaganju i nadalje u smislu pomoći u daljoj edukaciji, ali i ako žele da se nakon škole zaposle. Predložena im je mogućnost, da u skladu sa njihovim zanimanjem i željama, mogu da konkurišu kod firmi koje su članovi udruženja, da završe pripravnički staž i time usavrše svoje znanje i veštine za koje su se školovali četiri godine.

Ovaj vid mentoringa se razlikuje od klasičnog jer traje i nakon završetka same obuke, sve dok je to učenicima potrebno; posvećen je samom odnosu sa njima, kao što je već napomenuto. Mentoringom se radi na njihovoj daljoj edukaciji, na pružanju podrške, kao i pružanju neophodnih kontakata svima koji nakon obuke žele da se upuste u privatan biznis.

Write A Comment