Svedoci smo ubrzanog razvoja IT industrije. Covid-19 pandemija ostavila je negativne posledice na globalnu ekonomiju, primoravajući mnogo preduzetnika i velikih kompanija da obustave svoje rad, ostavljajući milione radnika širom sveta bez posla. Komapanije i pojedinci morali su brzo da delaju u pronalaženju načina za nastavak rada bez fizičkog kontakta. Veliki deo posla prebacio se na internet, a firme su omogućile svojim zaposlenima da rade od kuće, preko svojih računara.

Rad na daljinu – novi svetski trend

Opšti trend digitalizacije danas je jači nego ikada u istoriji. Svedoci smo jedinstvene pojave ’rada na daljinu’ (remote). Internet je omogućio zapošljavanja pojedinaca i celih kompanija bez neposrednog fizičkog kontakta, često razdvojenih okeanima i kontinetima. O ovome svedoči veliki broj pojedinaca koji su, koristeći razne platforme, našli zaposlenje u komapanijama širom sveta.

IT (Informaciona tehnologija), sa udelom od 50 milijardi britnaskih funti u 2020. godini samo na zapadnoevropskom tržištu, nalazi način da diretko ili inderketno učestvuje u ekonomski najjačim sektorima globalne industrije. Tehnička podrška velikih kompanija, održavanje platformi za komunikaciju, bankarskih i administrativnih sistema zahteva veliki broj zaposlenih u svim ovim procesima.

Razvoj IT industrije u Srbiji

Srbija prati ovaj globalni trend uvođenjem e-Uprave, koja je zvanično počela sa radom 2010. godine. U okviru svog digitalnog okruženja, ova institucija svojim državaljnima omogućava niz informacija i usluga, a ima za cilj smanjenje troškova, jednostavnije obavljanje poslova i pravnih obaveza pojednica i preduzeća, kao i efikasniji odnos države prema privatnim i privrednim licima.

Ubrzani ravoj IT industrije u različitim privrednim granama stvara rastuću potrebu ka većem broju kompetentnih pojedinaca. U svim oblastima privredne delatnosti postoji potražnja za radnicima koji su osposobljeni za rad na računaru. Dovoljno je posetiti neki od sajtova sa poslovnim oglasima i uveriti se u tačnost ove tvrdnje – sektori koji se primarno ne bave IT industrijom u potrazi su za radnicima koji su osposobljeni i za ovu vrstu rada, koja je u današnjem svetu opšte digitalizacije postala neophodno sredstvo ka postizanju efikasnog poslovanja.

IT edukacije u Udruženju

Naše udruženje prepoznaje efekte ovog globalnog trenda u svojoj lokalnoj zajednici. Edukacija odraslih u oblasti IT industrije može efiksano nadoknaditi nedostatak znanja i kompetencija kod pojedniaca koji nisu bili u prilici da ih steknu kroz svoje primarno obrazovanje. Kreiranjem edukacija iz ove oblasti očekuje se efekat osposobljavanja većeg broja pojedinaca za ovakvu vrstu rada, te samim tim i povećanje njihovih šansi za buduće zaposlenje i ostvarenje ekonomske nezavisnosti, sa posebnim osvrtom na ranjivu socijalnu grupu osoba sa invaliditetom. Interent omogućava ovu vrstu edukacije na jedan efikasan i jednostavan način, olakšavajući sam proces učenja ovoj socijalno ugroženoj grupi pojedinaca. U planu je pokretanje novog projekta namenjenog osobama sa invaliditetom, koji će uz kompletan program obuke i stabilnu internet vezu, moći da steknu nove veštine iz sopstvenih domova i time ostvare prednost prilikom budućeg zapošljavanja.

Write A Comment