Tokom realizacije projektnih aktivnosti, a u sklopu kurseva koje pohađaju, polaznicima su obezbeđene nekoliko studijske posete sa ciljem pružanja što kvalitetnijeg znanja. Ove posete deo su standardizovanog plana i programa obuka koji se sastoji od prezentacije praktičnih metoda rada, odnosno upoznavanju sa poslom “na licu mesta”, razgovoru sa “potencijalnim” kolegama ili poslodavcima i praktične primene stečenog znanja.

Studijske posete omogućavaju razmenu ideja i iskustava-metoda “know-how”, kao i pomoć za uspostavljanje profesionalnih kontakta. Liga 33 je kroz razne vidove saradnje sa svojim partnerima, organizovala i sprovodila nekoliko studijskih poseta proizvodnjama za polaznike obuka, prilikom kojih je nivo znanja učesnika o različitim temama podignut na viši nivo.

U sklopu obuka za krojenje, šivenje i modni dizajn, polaznice kurseva koje sprovodi Liga 33 u saradnji sa Nemačkom humanitarnom organizacijom Help, dobile su mogućnost da posete specijalizovanu proizvodnju u Gadžinom Hanu, proizvodnju dečije konfekcije i privatnog preduzetnika i dizajnera Slađanu Ilić.

Konfekcija Helen u Gadžinom Hanu otvorila je vrata svoje proizvodnje polaznicama koje su se tamo upoznale sa kompletnim procesom proizvodnje odevnih predmeta – od krojenja do finalnog proizvoda i pakovanja. Dobile su mogućnost da se oprobaju u radu na nekim specijalizovanim mašinama; polaznica Živkica se oprobala na Programskom automatu za našivanje džepova-gde je sa uživanjem, potpuno samostalno našila džep, bez prethodnog iskustva.

Takođe, imale su prilike da na licu mesta vide sistem za izradu krojnih slika, tzv. “PLOTTER” koji se u praksi koristi za modeliranje, uveličavanje i smanjivanje postojećih šablona uz pomoć računara i digitajzera.

Našim polaznicama izuzetno je bilo zanimljivo i videti automat za porubljivanje nogavica i naročito su bile oduševljene brzinom kojom automat sam izvrši zadatu radnju. Takođe, neke od njih su probale rad na mašini za našivanje pojasa, na gotovim odevnim predmetima uz pomoć aparata. Cilj ove posete svakako je bio da se sve one upoznaju sa specijalizovanim mašinama, kojih nema u svakoj krojačnici, ali se uveliko koriste u velikim proizvodnjama, te je njihova pažnja i oduševljenje bilo primetno.

U nastavku studijskih poseta, polaznice su se obišle i konfekciju čija je primarna delatnost proizvodnja dečije garderobe.  Pored uvida u njihov proizvodni program, način rada i poslovne politike, upoznale su se i sa mogućnošću zapošljavanja nakon obuke.

Tok studijskih poseta aktivno su pratili predavači i mentor koji sa polaznicima rade već tri meseca.

U Nišu smo posetili Slađanu Ilić, dizajnerku sa jako izraženom vezom između modernog i tradicionalnog. Njeni radovi se mogu svrstati u kategoriju koja povezuje tradiciju, kulturu, istoriju naših krajeva, ali istovremeno i prati trendove na svetskoj modnoj sceni. Spoj ne spojivog, kod nje je sa lakoćom i izuzetnom estetikom dizajna doveden u prvi plan. 

Možda zato što smo se po prvi put sreli sa ovako lako uklopljenim tehnikama rada iz tekstilne industrije; od tkanja, veza, pletenja, do korišćenja tkanina modernog sirovinskog sastava; ali smo svi ostali oduševljeni. Slađana nespojivo dovodi do savršenstva u jedan prilično jednostavan i unikatan proizvod. Pored izrade odevnih predmeta, Slađana se bavi i izradom modnih aksesoara – torbi, nakita, pojaseva, ali i raznih potrebština za kuću – krpara, prekrivača, jastučnica… Iako svestrana, svoja umetnička dela uspela je da prilagodi potrebama tržišta i na način tradicionalno-modernog osvoji naše polaznice. Osim što je polaznicima predočila prednosti života kao “umetnika”, takođe ih je upozorila i na izazove sa kojima se ona tokom svoje dugogodišnje prakse suočavala. 

Cilj ovih poseta je i sagledavanje stvarnog stanja i definisanje svih aspekata stečenog znanja polaznica za 3 meseca obuke. Zaključak je svakako da se na obukama stiče zaista realno i primenljivo znanje u praksi, što je rezultiralo velikim interesovanjem polaznika za nastavak kursa.

Write A Comment