Veliki šef kulinarstva i profesor na Akademiji za gastronomiju iz Tel Aviva, Alkobi Mose (na hebrejskom: משה אלקובי), 31.05. ove godine održaće master klas u prostorijama Udruženja ugostitelja i turističkih poslenika grada Niša, ulica Kosovke devojke broj 6, polaznicima obuka za kovare i poslastičare.

U saradnji sa Udruženjem Liga 33 omogućeno je polaznicima da master class koji će izvesti ovaj svetski poznati kulinar bude prezentovan našim polaznicima.

 

Izmedju ostalog, prisutni će biti upoznati sa pripremom KOŠER hrane, koja nije puno zastupljena na našim prostorima, te će im se ovim časom multinacionalna kuhinja barem malo približiti.
„Košer“ je termin koji se koristi za opisivanje hrane koja je u skladu sa strogim prehrambenim standardima tradicionalnog jevrejskog zakona. Za mnoge Jevreje “košer” znači više od pukog zdravlja ili bezbednosti hrane. Reč je o poštovanju i pridržavanju verske tradicije. Uprkos tome, ne pridržavaju se sve jevrejske zajednice ovih strogih smernica. Ovi zakoni o ishrani su sveobuhvatni i čine ih stroga pravila koja ne samo da označavaju koja je hrana dozvoljena ili zabranjena, već i nalažu kako dozvoljena hrana mora da se proizvodi, obrađuje i priprema pre konzumiranja.
Neke od glavnih košer prehrambenih smernica zabranjuju kombinaciju određenih namirnica, naročito kombinaciju mesa i mlečnih proizvoda.Postoje tri glavne kategorije košer hrane:
– Meso: sisari i živina, kao i proizvodi dobijeni od njih, uključujući kosti i čorbu.
– Mlečni proizvodi: mleko, sir, puter i jogurt.
– Pareve: svaka hrana koja nije mesna ili mlečna, uključujući ribu, jaja i biljnu hranu. 

Prema košer tradiciji, bilo koja hrana koja je kategorisana kao meso ne sme se nikada služiti ili jesti u istom obroku uz mlečni proizvod. Pored toga, sav pribor i oprema koji se koriste za preradu i čišćenje mesa i mlečnih proizvoda moraju se držati odvojeno. Nakon jedenja mesa, morate sačekati određeno vreme pre nego što konzumirate bilo koji mlečni proizvod. Prehrambeni proizvodi “pareve” smatraju se neutralnim i mogu se jesti uz meso ili mlečne proizvode.

Zahvaljujući posebnoj kontroli koju ovaj standard propisuje, Košer hrana se smatra zdravijom. S obzirom na to da se Košer sertifikat prepoznaje sve više kao znak zdrave i kvalitetne hrane, pored pripadnika jevrejske zajednice, hranu sa “Košer” oznakom konzumiraju i pripadnici muslimanske veroispovesti, vegeterijanci, kao i ljudi koji su alergični na različite vrste hrane. Mnoge multinacionalne kompanije su odavno prepoznale prednosti Košer sertifikata. Posedovanjem sertifikata kompanije stiču konkurentsku prednost na tržištu Košer proizvoda koje se svakodnevno uvećava.

Kao i uvek do sada, trudimo se da polaznicima osim standardnog znanja, pružimo mnogo, mnogo više… Ono što će ih kasnije u svojim poslovima izdvojiti iz “gomile”. ČEKAMO VAS!

Write A Comment