Pravo je vreme da naučite nešto novo, čaki i ako ste odrasla osoba! 

Kreativne radionice su sjajan način za ljude svih starosnih dobi da nauče nešto novo i steknu nove veštine u dinamičnom i konstruktivnom okruženju.

Kreativne radionice mogu Vam pomoći da pronađete nove talente za koje niste ni znali da ih imate… Ili da usavršite svoje veštine… Da se povežete sa ljudima koji imaju slična interesaovanja. Sve u svemu, pomoćiće Vam da u život unesete neke novine i da se oslobodite stresa.

Još jedna prednost kreativnih radionica je ta što ste svo vreme pod “budnim okom” mentora, koji je profesionalac u svom domenu. Imaćete pored sebe nekog ko je praktičan, sa velikim iskustvom i ko Vam može odgovoriti na sva pitanja.

I za kraj, do kraja radionice imaćete nešto što možete i “fizički” poneti kući-bilo da je to nešto što ćete nekom pokloniti ili čuvati kao uspomenu, svakako će to biti stvar na koju ste ponosni.

Jedna takva radionica održana je prošle nedelje sa grupama koje se obučavaju za šivače i krojače. Njima je u dva dana gospođa Cvetanović objasnila proces izrade punjenih lutaka u domaćoj radinosti. Gospođa Cvetanović se već 34 godina bavi izradom ovih lutaka i ističe da je sve prvo krenulo kao hobi, a kasnije posloužilo i kao dopuna kućnog budžeta.

Mnogi roditelji vole punjene igračke: medu, zeku ili krpenu lutku. Podsećaju ih na detinjstvo. I danas, u ovom brzom svetu interneta i brzih promena u tehničko-tehnološkom smislu, punjene lutke nalaze svoj smisao. Obično su mekane platnene igračke one koje bebe i deca zavole u prvim danima. To su igračke koje se čuvaju i o kojima se pričaju price iz detinjstva. Podsećaju nas na detinjstvo, spokoj i mir. Bezbrižnost.

Iako iziskuje puno vremena i energije, izazov je baviti se dizajnom i izradom punjenih lutaka, pogotovu ako su one tematski vezane za praznike, na primer Vaskrs, Novu godinu, Božić.

Pravljenje lutaka često iziskuje kombinaciju raznih veština, razvijenu kreativnosti i veliku maštu. Kada završite sa izradom, potpuno je magično kad pogledate ono što je proizvod vašeg predanog rada. Lutke nas uče i usrećuju. Dozvoljavaju nam kreativnu slobodu, da primenimo znanja i veštine na način koji nam je najlakši, da upravljamo svojim poslovanjem onako kako verujemo da treba i tempom koji nam odgovara. Uz lutku se lako sanjari i osami.

Celokupni proces izrade ovih lutaka može izgledati zahtevan, ali kada se nešto radi s ljubavlju to onda nije teško. Svakako da je zadovoljstvo svoje znanje i iskustvo prenositi mladim generacijama, pogotovu kada vas zadovoljna mušterija pohvali za kreativnost, ali najviše uvek obraduje dečji osmeh nakon što uzme punjenu lutku u ruke.

Write A Comment