U ponedeljak, 10. februara 2020. godine, održan je završni ispit i dodeljeni su sertifikati polaznicima obuke za krojenje i šivenje u radionici Romskog kulturnog centra, koju je Nemačka organizacija HELP opremila mašinama, a Udruženje “LIGA 33” obezbedilo materijal, repromaterijal, kao i stručne predavače i mentore i omogućio pohađanje obuka nezaposlenim licima iz socijalno ugroženih grupa.


Tokom tromesečne obuke, polaznici su savladali osnovne operacije krojenja i šivenja, pa po završetku obuke mogu da u celosti sašiju radnu bluzu i pantalone, prsluk, kapu, kecelju, posteljinu i drugo. Sa mnogo pažnje sašivena su ukupno 24 kompleta posteljine (čaršav, navlaka, jastučnica) koji su donirani Odeljenju za dečiju i adolescentnu psihijatriju Centra za zaštitu mentalnog zdravlja Kliničkog centra Niš.


Nakon završene obuke, poojedini polaznici su se odlučili da samostalno konkurišu za podršku kojom će započeti sopstveni mikro biznis, dok su drugi odlučili da ipak traže zaposlenje. Jedna od polaznica, želi da osnuje socijalno preduzeće u kome bi zaposlila koleginice sa kojima je prošla kurs. Druga želi da bude potpuno samostalna i već je konkurisala za dobijanje opreme sa kojom će da registruje preduzetničku radnju za krojenje i šivenje.

U Romskom kulturnom centru ističu da su pojedini polaznici i ranije pohađali slične kurseve, započinjali obuke, ali zbog izigravanja i sličnih problema brzo su odustajali. Veliki problem su imali i oko zapošljavanja Romkinja, u najvećem delu zbog nedostatka izgrađenih neposrednih kontakata. Taj nedostatak je uklonjen i to je tajna uspeha našeg projekta. Pojedinačni razgovori, neposredni kontakt,  finansijska podrška i motivacija koju su pripadnici socijalno ugroženih grupa dobili od strane svojih predavača i mentora, dale su adekvatne rezultate.

S druge strane, dobre rezultate dobili smo i sa grupom polaznika niškog Kazneno-popravnog zavoda, gde su osuđenici za lakša krivična dela pokazali veliko interesovanje i zadovoljstvo što su imali mogućnost za ovakav vid obuke. Nakon završenog kursa i položenog završnog ispita pred stručnom komisijom, petorica polaznika izrazila su želju za samozapošljenjem, a jedan za zaposlenje kod poslodavca.

Smanjenje nezaposlenosti, stručno osposobljavanje, ravnopravnost, ljudska prava, ekonomsko osnaživanje, pravedan odnos između pojedinca i društva, samo su neki od ciljeva naših obuka, a prvi rezultalti pokazuju da smo na pravom putu.

Author

Write A Comment