Čak i u vremenu kada je odeća služila prvenstveno da zaštiti telo čoveka – pratila je potreba za estetikom i ukrašavanjem. Odeća je pokazivala, još u starom veku, društveni položaj, status, moć…

Još u XV veku bilo je od izuzetne važnosti biti moderan, naročito u Francuskoj gde je tadašnji vladar Karlo VI čak zahtevao da se osnuje takozvano Ministarstvo za modu. Modna proizvodnja doživljava svoj procvat, postaje dostupna širim narodnim masama i postaje fenomen kulture.  

Dok su žene u srednjem veku bile te koje su odisale elegantncijom i senzualnošću, muškarci su nosili kratku i usku garderobu, sa dugim rukavima koji su se vukli po podu. Ženske haljine su bile otvorene u predelu grudi, a plemići su se gotovo takmičili ko će imati ekstravagantniju garderobu. Karakteristično za oba pola bile su perike, kao i raznobojni ogrtači – statusni simbol, najčešće od svile i krzna u zavisnosti od godišnjeg doba .

Ekstravagancija se u principu zadržala sve do XIX veka. Novi vek obeležilo je nekoliko modnih pravaca, a zajedničko im je bilo obavezno prisustvo raskoši i glamura, nabora, svile i dubokih dekoltea. Modu na početku veka diktirala je Francuska i popularno je zvana Ampir. Ostala je prepoznatljiva jer su se tada prvi put javile “pantolete” ili “pantalone”- donje rublje sa  odvojenim nogavicama, a dužina im je bila tik iznad kolena. Muškarci su i  dalje noslili frak, pantalone, čizme. Prsluci i cilindri su bili neizostavni komadi odeće u svakoj prilici. Dame su nosile haljine viskokog struka uz pratnju šešira, rukavica i malenih tašnica.

Haljine visokog struka uz pratnju modnih aksesoara tog vremena

Nakon Ampira dolazi čuveni period Romantizma koji u modu vraća korsete i suknje sa brojnim podsuknjama (nekada čak i po deset). Dekoltei (sa francuskog decolleter što znači izrez na haljinama) su i dalje popularni, a njihovu eventualnu vulgarnost sakrivaju marame-neizostavni aksesoar tog vremena. Muškarci stavljaju akcenat na ramena ističući ih naramenicama, a struk naglašavaju steznikom.

U period 50-tih godina XIX veka moda polako postaje dostupna i srednjoj klasi stanovništva, pa se tako otvaraju i prve modne kuće. Teške uštirkane podsuknje zamenile su Krinolini-lagan žičani kavez izrađen od savitljivih čeličnih obruča ušivenih u podsuknju. Krinolin ženama olakšava kretanje, a svaki njihov izlazak bio je sakriven ispod malih i neodoljivih suncobrana.

Kraj XIX veka obeležava Turnir-novi oblik ženskih haljina. U gornjem delu bili su obavezni žaketi, prsluci ili ogrtači, a u donjem – suknja koja je u prednjem delu bila ravna a pozadi naborana i prebačena preko Turnira (uzdignuće napravljeno od konjske dlake i jastučeta). Muški kostimi bili su tamnih tonova, kvalitetnog materijala i savršenog ravnog kroja uz pratnju polucilindra i mekanog šešira.


Izvor fotografija www.pinterest.com, www.wannabemagazine.com

Author

Write A Comment