Za napredak u poslu, u ostvarivanju kontakta sa klijentima i saradnicima, ali i za povećavanje svoje konkurentnosti na tržištu rada poznavanje engleskog jezika odavno se podrazumeva. Poznavanje što većeg broja jezika je prednost koja otvara mnoga vrata u poslovnom svetu i životu uopšte.

Matthew Youlden iz Velike Britanije govori 9 jezika i razume više od 10 drugih. Pravi je „jezički kameleon“, koji se svakodnevno vešto prebacuje s jednog jezika na drugi. Ovo su njegovi saveti za učenje:

  • Morate imati razloge za učenje jezika:

Bez dobrog razloga za učenje nekog jezika nema motivacije i uspeha na duže staze. Želite da impresionirate druge poznavanjem nemačkog ili španskog jezika? Nije baš jak ralog. Ali, da li želite da se upoznate sa osobom i saznate više o njoj na njenom maternjem jeziku? To je već nešto u šta treba uložiti trud. Morate jasno definisati zbog čega želite da naučite neki jezik i da se toga držite.

  • Pronađite partnera:

Matthew je nekoliko stranih jezika naučio sa svojim bratom blizancem, a prvi jezik, grčki, savladali su sa samo osam godina! Njemu je pomoglo uobičajeno rivalstvo među braćom  jer se nadmetao da bude bolji i tako nauči što više stranih reči i jezika. Ostali su motivisani, ali i podstiču jedan drugog da uče više. Ukoliko nemate brata ili sestru, ili oni jednostavno ne žele da se pridruže ovoj jezičkoj avanturi, pokušajte da pronađete nekog partnera sa kojim ćete učiti i komunicirati na stranom jeziku, jer upravo je vežbanje i primena naučenog suština učenja jezika.

Učenje u paru je uvek zanimljivije
  • Vežbajte sami:

Kada niste u prilici da razgovarate sa nekim, nema ničeg lošeg u tome da pričate sami i tako vežbate. Matthew napominje da je to odlična vežba za nove reči i fraze koje naučite, ali i vežba koja će Vam jačati samopouzdanje za neku narednu situaciju kada ćete pričati sa drugima.

  • Budite dostojni u učenju:

Ako Vam je cilj konverzacija na stranom jeziku, razgovor i vežbanje će održati i unaprediti proces učenja i manja je šansa da ćete se „izgubiti“ u udžbenicima. Potrebno je da budete u stanju da ono što naučite primenite u svakodnevnom životu. Ukoliko učite grčki i niste u prilici da otputujete u Grčku i tamo razgovarate, možete da odete u grčki restoran i hranu naručite na grčkom.

  • Zabavljajte se:

Iskoristite svaku priliku da primenite naučeno i budite kreativni! Matthew i njegov brat Michael grčki jezik vežbaju tako što pišu i snimaju pesme na grčkom. Možete sa patnerom da osmislite radio dramu, da napište pesmu, priču ili na nacrtate strip na jeziku koji učite.

  • Učite kao što uče deca:

Probajte da učite na način na koji to deca rade. To što deca brzo usvajaju nove jezike može se objasniti dečjim odlikama kao što su nedostatak samosvesti, samim tim i spremnost da se prave greške i želja za igranjem. Opustite se, budite kreativni i ne plašite se. U dečjem svetu greške su uobičajene, a kod odraslih su tabu. Kada je u pitanju učenje jezika, priznajući da ne znate sve, i da je to u redu, jeste ključ za slobodu i napredak.

U dečijem svetu greške su uobičajene
  • Izađite iz sigurne zone:

Biti spreman na grešku znači biti spreman za potencijalno neprijatnu situaciju u društvu. To je jedini način za učenje i napredovnje. Što češće budete pričali, naručivali u restoranu, pitali za pravac na jeziku koji učite, vaša zona sigurnosti biće sve veća.

„Na početku ima teškoća, bilo da su u pitanju izgovor, sintaksa ili neadekvatni izrazi. Svako ima osećaj za svoj maternji jezik i to je ono što čini nejtiv spikera. Važno je razvijati taj osećaj i vežbati“, savetuje Matthew.

  • Slušajte:

Svaki jezik u početku zvuči nepoznato i dugačije, ali što mu se više izložite, što više slušate, on postaje poznatiji. U engleskom ne postoji „kotrljajuće R“ koje je uobičajeno u francuskom, dok Španci slovo R prilično naglašavaju. Matthew je špansko „RR“ savladao tako što je stalno slušao i zamišljao kako reč treba da bude izgovorena, jer svaki glas zahteva drugi deo usta ili grla koje koristimo kako bi proizveli zvuk.

  • Posmatrajte ljude kako govore:

Svaki jezik ima specifičan način izgovaranja glasova. Možda deluje čudno, ali trik koji Matthew koristi je gledanje ljudi dok govore i imitiranje zvukova koji oni proizvode. Isto možete probati sa gledanjem stranih filmova ili serija.

Vežbajte svakog dana
  •  Vežbajte svakog dana:

Koji god metod za učenje da koristite, presudno je da vežbate svakog dana. Sve novo što naučite pokušajte da primenite u praksi. Veliki napredak je kada dobijete odgovor i uspostavite komunikaciju na stranom jeziku koji učite, što će ujedno biti i podstrek da nastavite dalje sa učenjem.

Izvor: www.babbel.com

Author

Write A Comment