Sa Nemačkom organizacijom HELP – Hilfe zur Selbsthilfe udruženje ima dugogodišnju uspešnu saradnju. Do sada smo zajednički realizovali nekoliko velikih projekata koji su bili namenjenji socijalno-ugroženom stanovništvu – Romima, osuđenicima za lakša krivična dela, mladima… Cilj nam je uvek bio isti – pomoći onima kojima je to potrebno, pružiti im podršku i podsticaj, uliti nadu u bolje sutra.

Kroz obuke koje zajedno sprovodimo zadnjih godina, razvili smo nov metod pomoći. Korist od naših obuka nemaju samo polaznici, već i njihove porodice. Obuke su besplatne, a polaznici dobijaju mogućnost edukacije, stručno usavršavanje i šansu da se nakon završene obuke zaposle ili pak, da kroz mentorski program Udruženja i grantove koje obezbeđuje organizacija HELP osnuju sopstveno preduzeće i na taj način svojoj porodici obezbede bolju egzistenciju.

Obuke koje su se održavale prošle godine u prostorijama Romskog kulturnog centra uspešno su završene uprkos svim problemima koji su nastali zbog pandemije virusa COVID-19. Počeli smo sa velikim elanom, interesovanje za obuke bilo je ogromno, ali posle samo tri nedelje kurs je bio prekinut zbog uvođenja vanrednog stanja. Nakon dvomesečne pauze u toku koje su polaznici pokazivali veliko interesovanje za nastavak obuke sa kojom su krenuli, nastavili smo tamo gde smo stali. Održano je ukupno 300 časova teorijske i praktične obuke, polaznici su upoznati sa šivenjem i krojenjem određenih proizvoda u celosti i osposobljeni su za samostalni rad.

Svi kandidati su uspešno završili obuku, a više od polovine polaznika je izrazilo interesovanje za pokretanje sopstvenog biznisa. To nam je velika motivacija za dalji rad i polaskani smo činjenicom što su nam tako mlade osobe ukazale poverenje i interesovanje za naše mentorsko praćenje, ali i želju da nastave saradnju.

Ostalim polaznicima, koji su izražili želju da nakon obuke nastave sa radom u tekstilnoj industriji, udruženje im nudi povezivanje sa poznatim poslodavcima u Nišu i mogućnost stalnog zaposlenja.

Ostvarivanje naše društvene misije, odnosno stavranje jednakih mogućnosti na tržištu rada i kreiranje modela samozapošljavanja ili zapošljavanja socijalno ugroženih grupa izazovan je proces. Uprkos tome, udruženim snagam različite aktere motivišemo da preduzmu odgovarajuće mere i daju svoj doprinos boljem pozicioniranju ovih osoba na tržištu rada. Time im obezbeđujemo ekonmsku sigurnost, nezavisnost i osnažujemo ih da postanu konkurentni i ravnopravni učesnici na tržištu rada.

Write A Comment